Sosiaalisen median työpajat

Kuvake

Työpajasarjassa esitellään sosiaalisen median menetelmiä, joita voi hyödyntää opetuksessa.

Kysymyksiä ja vastauksia

Miten kirjaudun Adobe Connect Pro (ACP) -järjestelmään omalta koneelta?

Tarvitset vain nettiyhteyden koneellesi, ja lisäksi tarvitset headsetin eli kuulokkeet, joissa on mikki. Mikäli haluat, että myös kuvasi näkyy muille osallistujille, hanki web-kamera. Vielä tarvitset jonkin ACP-huoneen, jossa voit olla yhteydessä muihin, jotka osallistuvat samaan tilaisuuteen osallistujiin.

Mikäli tarvitset ACP-huoneen tilaisuuksiasi varten, kysy yksikkösi mikrotuelta, joko yksikössäsi on huone, jota voit käyttää, ja mikäli ei ole, pyydä hankkimaan sellainen.

Kuinka saan hostina poistettua muiden osallistujien peukut tmv. statukset?

Klikkaa Attendee List -ikkunan oikeassa alareunassa Pod Options -kuvaketta ja valitse Clear Everyone’s Status.

Miten voi antaa etäosallistujille kamera- ja puheoikeuden, mutta ei ”näkymän sotkemismahdollisuutta”?

  1. Valitse osallistujat osalistujalistasta (Attendee List).
  2. Klikkaa Attendee List -ikkunan oikeassa alareunassa Pod Options -kuvaketta.
  3. Valitse listasta Change Enhanced Participant Rights.
  4. Valitse avautuvassa valikossa Camera and Voice Pod.

Miten kalvot pitäisi rakentaa, että ne soveltuisivat hyvin videoneuvottelussa?

Kalvot suunnitellaan samalla tavalla kuin muuhunkin samankaltaiseen oppimistilanteeseen, jossa kalvoille laitetaan avainlauseita tai keskustelua virittäviä tekstejä ja/tai kuvia.

Miten osallsitujat voivat tuoda aineistoja näkyville?

Voit jakaa dokumentteja ja näkymiä omalta koneeltasi, ja pyytää muita osallistujia jakamaan tarvittaessa omat materiaalinsa. Jaettavat materiaalit kannattaa avata valmiiksi sille koneelle, josta niitä haluataan jakaa. Avaa Pods-valikko ja valitse sieltä Share-ikkuna. Share-ikkunassa paina My computer screen -painiketta ja valitse joko Desktop (jakaa sen näkymän, joka on kulloinkin auki omalla koneella) tai Windows, jolloin voit valita ne tiedostot, jotka haluat näkyvän etäosallistujille. Kun haluat lopettaa jakamisen, klikkaa Stop sharing joko jakamasi tiedoston yläkulmassa tai Share-ikkunan alareunassa.

Miten nopeat yhteydet pitää olla, että yhteys toimii sujuvasti?

Periaatteessa jopa modeemiyhteys riittää. Huoneen ylläpitäjä voi optimoida huoneen hitaammille yhteyksille.  Yhteysnopeuden riittävyyden voi testata Adoben sivuilta osoitteesta http://connect.jyu.fi/common/help/en/support/meeting_test.htm.

Miten varmistun siitä, että ääni ja kuva tallentuvat nauhoitukseen? Terveisin nimimerkki ”Tyhjää nauhoittanut”

Pyydä kollegaa etäosallistujaksi testaamaan, että hän kuulee äänen. Mikäli hän kuulee tai näkee esimerkiksi dokumenttien jaon, myös nauhoituksen pitäisi onnistua oikeaoppisesti. Onpa kyllä törmätty päinvastaiseenkin tilanteeseen, jossa esityksen aikana ääni pätki välillä pahastikin, mutta nauhoitusta kuunneltaessa ääni olikin ok.

Montako opiskeiljaa on järkevää yhdellä kertaa olla yhteydessä samanaikaisesti?

Työskentelytavat valitaan opiskelijoiden määrän mukaan: mikäli osallistujia on vaikkapa viisi, voidaan enemmän keskustella ja antaa puheenvuoroja kaikille osallistujille. Mikäli osallistujia on vaikkapa 60, kannattaa hyödyntää chattia, jonka kautta kaikki osallistujat voivat halutessaan esittää kysymyksensä ja kommenttinsa. Chat mahdollistaa mielipiteiden vaihtoa aivan eri tavalla kuin lähiluennon kommunikointimahdollisuudet: 60 hengen lähiluennolla on mahdotonta kerätä kaikkien osallistujien henkilökohtaiset mielipiteet, tai ainakin siihen menisi hyvin paljon aikaa. Myös äänestysten (polls) avulla voi kysyä mieltipiteitä isoltakin joukolta.

Mikäli luennoitsija laittaa esityksensä Full Screenille, muuttuuko esitys koko näytölle myös kuuntelijoille?

Määrittele tämä Full Screen -painikkeen viereisestä alasvetovalikosta.

Mikäli luennoitsija ei laita esitystään Full Screenille, voiko osallistuja asettaa esityksen itselleen koko näytölle ja eihän se silloin vaikuta muiden osallistujien näkymiin?

Tämänkin voi määritellä em. valikosta. Yksittäisen osallistujan valinta ei vaikuta muihin osallistujien näkymään.

Miten isoille ryhmille soveltuu?

Tähän ei kai ole varsinaista rajaa olemassa. Riippuu käyttötarkoituksesta ja -tavasta. Huomioi siis pedagoginen suunnittelu! Lisenssi voi rajoittaa käyttäjien (pisteiden) määrää. Esim. Itä-Suomen yliopiston Adobe Conenct Pro -järjestelmässä samanaikaisten käyttäjien määrä voi eri huoneissa olla enimmillään 50.

Fyysisissä kokouksissa keskustelu menee nykyisin helposti screenille puhumiseksi, etenkin jos työstetään yhteistä tekstiä. Videoneuvottelussa on sama vaara – miten pidetään hyvä henkilökohtainen keskustelu elossa?

Aktivoivat menetelmät ja luovuus käyttöön. Tekniikka on vain väline – ei itsetarkoitus.

Mitä muuta voidaan tehdä kuin jutella? Jakaa tiedostoja?

ACP:n omat työkalut (podit) ovat yllättävän monipuolisia. Tutustu tarkemmin ACP:n teknisiin ominaisuuksiin esimerkiksi täällä: http://www.uef.fi/web/oppimiskeskus/acp

Miten opiskelijatiimin itsenäinen tapaaminen?

Mielestäni soveltuu myös opiskelijoiden itsenäiseen tapaamiseen. Kannattaa suunnitella ja ohjeistaa huolella etukäteen. Samoin laatia pelisäännöt ja aikataulu huoneen käytölle.

Kannattaako jättää automaattisen esittäjäksi noston päälle?

Tämä tarkoittaa sitä, että kun henkilö kirjautuu vieraana (Enter as a guest) ACP-huoneeseen, hänen nostetaan automaattisesti esittäjän (presenter) rooliin, kun muuten hän olisi osallistuja (participant).

Miten aktivoin tiiviissä kokousaikataulussa kaikki kokouksessa olijat ja tiedän mitä hiljaiset ajattelevat kun en näe ketään?

Aktivointiin voit käyttää kyselyjä, äänestyksiä ja chattia. Voit vaikkapa vaatia kaikilta osallistujilta kannanottoa johonkin asiaan. Mikäli osallistujia on paljon (esim. yli 10), ei kannata pyytää kannanottoja äänen kautta — ainakaan silloin, mikäli mielipiteitä tiedustellaan useita kertoja kokouksen aikana. Kyselyn avulla saat nopeasti kaikkien mielipiteet, ja sitten voit tarvittaessa kysyä tarkempia perusteluja parilta-kolmelta osallistujalta.

Kumpi on teknisesti parempi, acp vai skype keskusteluharjoitusten tekemiseen?

Kannattaa kysyä opiskelijoilta. Mikäli opiskelijat käyttävät jo Skypeä ja se on heille tuttu, kannattaa käyttää sitä. Skypessä ei ole niin paljon mahdollisuuksia ja ominaisuuksia kuin ACP:ssa (esim. ei voi jakaa dokumentteja), mutta keskusteluharjoituksiin se sopii erinomaisesti.

Kun käyn viikkopalaverin viiden hengen kanssa, saako kaikkien kamerakuvat näkyviin?

Kamerakuvat näkyvät mikäli A) kaikilla osallistujilla on kamera käytössä ja B) kaikki osallistujat ovat mukana tilaisuudessa joko esittäjän (presenter) tai hostin roolissa ja ovat ottaneet kameran ja äänen käyttöön. Mikäli jollakulla on vain osallistujan (participant) oikeudet, hänen nimensä näkyy osallistujalistassa, eikä hän voi käyttää kameraa ja ääntä.

Voiko ACP:n kautta jakaa osallistujille videokuvaa?

Videokuvaa ei useinkaan voi jakaa ACP:n kautta, koska ACP:n ja videon taajuudet ja/tai resoluutiot ovat yleensä erilaisia, ja siksipä kuva ei näy eikä ääni kuulu. Kannattaa lähettää linkki videoon osallistujille (vaikkapa chatin kautta), pyytää heitä katsomaan video, ja ilmoittamaan chatin kautta, kun video on katsottu. Sitten voidaan taas palata yhteiseen tilanteeseen ja esimerkiksi keskustella videosta ja sen herättämistä ajatuksista.


Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Linkkejä sosiaalisesta mediasta

%d bloggers like this: